Molntjänster för företag: Hur väljer du rätt tjänst?

Hur väljer du rätt molntjänst?

Bra fråga! Molntjänstutbudet kan kännas som en djungel. Och då det handlar om ditt företags data vill du vara säker på att du väljer rätt.

Läs vidare för att lära dig mer om molntjänster för företag.

Vad är molntjänster för företag?

Vi börjar med att definiera vad molntjänster egentligen är. Molntjänster är IT-tjänster som levereras online (molnet). Du behöver inte installera program eller lagra data.

Molntjänster är smidiga, då du flexibelt kan använda dem enligt behov. De är även mobila och du kan använda tjänster på din dator, mobil eller padda. Dessutom kan du dela filer med dina medarbetare.

Du sparar även in på att inte behöva anställa IT-personal som sköter IT-tjänster för dig. De flesta molntjänster fungerar på prenumerationsbasis. Du betalar vad du använder för och kan enkelt gå upp och ner i pris.

Hur väljer du rätt molntjänst?

Så, hur väljer du rätt molntjänst?

Enligt statistikmyndigheten SCB låter företag bli att köpa molntjänster främst på grund av otillräcklig kännedom. Dessutom anges osäkerhet om lokalisering av data och om tillämplig lag som tyngande faktorer för företag att välja bort molntjänster.

Först och främst kan det löna sig för dig att arbeta med ett svenskt molntjänstföretag om du planerar på att lagra stora mängder data i molnet.

Varför?

Det kan vara lättare att få information gällande hur en tjänst fungerar och hur den kan anpassas för era behov. Utöver det ska du tänka på:

Var lagras din data och hur?

Det du måste tänka på när du väljer rätt molntjänst för ditt företag är att din data lagras säkert och var den lagras geografiskt. Även här kan en svensk leverantör vara ditt bästa alternativ.

Varför?

Jo, din molntjänst ska kunna leva upp till gällande lagar och regler, såsom EU:s Datasäkerhetsförordning (GDPR). Att andra inte kommer åt din data är även viktigt för dina kunders datasäkerhet.

Vilka backuplösningar finns det?

Dessutom bör den molntjänst du väljer erbjuda backuplösningar. Annars riskerar du att hamna i en situation där din (och dina kunders) data försvunnit spårlöst.

Har din leverantör rätt kunskap?

Försäkra dig även om att din molntjänstleverantör har den kunskap som krävs för att svara på dina frågor – och att de är villiga att göra det. När det gäller din data och tjänster ditt företag använder på daglig basis är det A och O att du får snabba och kunniga svar.

Olika molntjänster för företag

Hur ser molntjänster ut i praktiken?

Ta till exempel Dropbox, Google Drive och Office 365. De är alla molntjänster för olika ändamål (fillagring, -delning och -bearbetning).

På Active IT har vi även en egen omfattande molntjänst för företag, Active Cloud. Du som kund kan hyra dynamisk serverkapacitet, mailtjänster och andra lösningar. Vi är ett svenskt bolag, så du behöver aldrig fundera på var din data lagras (svar: i vårt trygga datacenter).

Redo att börja använda molntjänster för företag?

Nu vet du hur molntjänster fungerar, varför de här tjänsterna är viktiga verktyg för företag och vad du ska tänka på när du väljer rätt tjänst för ditt företag.

Vill du veta mer om hur ni bäst kan börja använda molntjänster? Ring oss på 08-525 298 93!

Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på whatsapp